Akcijska ponudba!

Obrezovanje žive meje

od2,50 €/m3

 

Košnja trave že

od0,08 €/m2

 

Polaganje travne ruše

od10,00 €/m2

odstranitev stare ruše,
fino planiranje in polaganje nove ruše

 

Cene so brez DDV.
Za več informacij nas pokličite.

Travna ruša in polaganje trave, travni tepih

Tehnologija vzgoje in postavljanja travnate preproge iz pripravljenih svitkov, omogoča hitro postavitev na travnatih površinah. Travna ruša je sestavljena iz optimalne mešanice trav, zato je primerna za vsa slovenska in tudi evropska območja. Trava v svitkih je pripravljena za nadaljno rast, vendar pred polaganjem trave na novo podlago, potrebuje ustrezno pripravo tal, ter ustrezno nadaljno obdelavo.

Polaganje trave


Večina tal oziroma zemlje je primerna za polaganje trave oziroma travne ruše. Če so tla zelo peščena, dodamo kompost, če so zelo glinena (ilovnata), dodamo kremenčev pesek. Zrahljamo 5–10 cm globoko (z lopato, rovnico ali frezo). Na grobo (z grabljami) poravnamo. Površino utrdimo to je pohodimo ali povaljamo z lahkim valjarjem. Pognojimo z mineralnim gnojilom NPK – 7:20:30 v količini 50 gramov na 1 m2 to je 0,5 kg za 10 m2 ali 5 kg za 100 m2. Z grabljami razrahljamo 1–2 cm globoko. Gnojilo s tem enakomerno zadelamo in fino poravnamo površino.

 

Urejena tla pred polaganjem traveTravno rušo v svitkih razvijemo in položimo travo tesno skupaj. Na prvo položeno vrsto trave damo široko desko ali gradbeni element, stopimo nanj in z njega polagamo drugo vrsto. Ko končamo vrsto, pomaknemo element naprej in nadaljujemo s polaganjem trave naslednje vrste. Ves čas stojimo le na deski oz. gradbenem elementu. Tako že sproti pritisnemo travno rušo k tlom (kot bi jo rahlo valjali) in hkrati za sabo ne puščamo neenakomernih odtisov. Položeno travno rušo ekstremno zalijemo 20 – 30 litrov na 1 m2. Lopatni preizkus nam pokaže, da morajo biti tla prepojena do globine 20 cm. Naslednjih 10 dni trato izdatno zalivamo, vendar ne v takšnih količinah, kot prvikrat. Po 10 dneh preidemo na običajno zalivanje - enkrat tedensko zelo izdatno takoj po košnji. Ne pozabite, da tehta 1 m2 travne ruše v svitkih približno 25 kg.

 

Polaganje travne rušeKo je trava visoka 6–8 cm, jo prvič pokosimo. Zlato pravilo košnje je sledeče: odkosimo lahko največ 1/3 zelene mase. To pomeni, da travo visoko 9 cm lahko pokosimo največ 3 cm. Se pravi, če je ob prvi košnji visoka 8 cm naj bo po prvi košnji visoka dobrih 5 cm. Travo kosimo enkrat tedensko, samo košnjo znižamo na 3–4 cm. K travni ruši in polaganju trave spada tudi travni tepih, ki pa je: Travni tepih je primeren za tiste , ki želijo imeti zelenico urejeno takoj, od razrite zemlje, do čudovite zelenice vse v enem dnevu. Priprava zemljišče za položitev travnega tepiha (navoz potrebne zemlje, kremenčevega peska, dognojitev površin z specialnimi gnojili, utrditev površine z valjanjem). Položitev travnega tepiha, valjanje in opravljeno prvo zalivanje. Primeren za tiste, ki želijo imeti zelenico urejeno.

Travna ruša je vzgojena trava s koreninskim sistemom in zemljo, stara 2-3 leta, razpleveljena. Izrezani del travne ruše je tako imenovani travni tepih. Poudariti moramo, da je to naravna in ne umetna trava.