Akcijska ponudba!

Obrezovanje žive meje

od2,50 €/m3

 

Košnja trave že

od0,08 €/m2

 

Polaganje travne ruše

od10,00 €/m2

odstranitev stare ruše,
fino planiranje in polaganje nove ruše

 

Cene so brez DDV.
Za več informacij nas pokličite.

Obrezovanje žive meje

Živa meja je ograja posajena iz različnih vrst dreves, grmovnic ali druge vrste rastlin z namenom da loči dve posestvi, dvorišče in cesto,... Živa meja, ki jo imamo posajeno okoli hiše, vikenda, poslovne stavbe in še marsikje drugje je dobrodošla iz veliko razlogov. Ob cesti zmanjšuje hrup in zadržuje pline, preprečuje nezaželene poglede iz ulice ali sosedov, poskrbi za zasebnost. Hkrati pa poskrbi za naraven videz s prijetno zeleno barvo. Če želimo da naša živa meja ostane lepa, pa jo moramo redno obrezovati. Poznamo več vrst živih mej, zato je od vrste odvisno tudi vzdrževanje le te. Nekatere vrste rastejo veliko hitreje (listavci) kot druge (iglavci), nekatere potrebujejo redno zalivanje, spet druge lahko vzdržijo dalj časa ob veliki vročini, saj so navajene takšnega podnebja.

Obrezovanje žive meje


Nekatere potrebujejo redno gnojenje, druge ne vendar to je bolj odvisno od stanja rastline in prsti v kateri je nasajena. Vsem pa je skupno, da potrebujejo obrezovanje, če želimo lep izgled in urejen videz. Za iglaste žive meje (smreka, thuja, tisa,…) je dovolj, da jih obrezujemo enkrat letno, v času od sredine poletja do jeseni. Če želimo, jih lahko režemo tudi dvakrat in sicer spomladi in jeseni. Za listnate žive meje (forzicija, pušpan, lovorikovec,…), ki rastejo hitreje, pa je za urejen videz marsikje potrebno obrezovati dvakrat do trikrat na leto. Pri slednjih se zgodi, če jih ne obrezujemo redno, da vejice olesenijo in lahko izgubimo lepo oblikovano linijo žive meje ter ob naslednjem obrezovanju postane rjava, saj obrežemo vse listje. Ob nerednem obrezovanju žive meje pa nam lahko meja uide v širino kot v višino.

Rezanje žive mejeKo pride čas za to opravilo, ki je za marsikoga neprijetno, moramo vedeti nekaj osnovnih pravil. Obrezujemo živo mejo le v času suhega vremena, saj delamo s škarjami (električnimi ali bencinskimi) in obstaja nevarnost da se poškodujemo, v primeru da nam zdrsne na lestvi ali mokri podlagi. Pripravimo si varno lestev ali oder na podlago, ki jo po potrebi stabiliziramo. Če prvič obrezujemo živo mejo, ali pa nimamo veliko izkušenj, je najbolje, da za ravnino potegnemo vrvico ob kateri oblikujemo mejo.Pri obrezovanju žive meje pa pazimo, da je meja pri tleh za pet cm širša, kot na vrhu. Tako je cela stran boljše osvetljena, kar ima vpliv na izgled meje. Na ta način preprečimo golitev meje pri tleh, do katere prihaja zaradi slabe osvetlitve.Živo mejo moramo obrezati dvakrat letno, če hočemo, da bo lepa. Prvič jo obrežemo po prvi vegetaciji, to je spomladi, drugič pa malo pred koncem druge vegetacije, to je v mesecu avgustu.Zelo pomembno je pravočasno obrezovanje. Marsikateri ljubitelj naredi napako, ki je ne more več popraviti. Le-ta pa je, da najprej pusti mejo rasti do višine, kakršno želi imeti. Nato pa prične z rezanjem. V takšnih primerih so rastline v vrhu lepo razvite, spodnje veje pa so ogolele. In takšne pri tleh ogolele meje skoraj ne moremo več popraviti, da bi bila lepa, ne da bi jo morali močno prikrajšati.